Η Μαυρη Βασιλισσα

... το σκάκι στην Ελλάδα

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Νέα από την Ελλάδα Σκάκι για Όλους – Τεύχος 46

Σκάκι για Όλους – Τεύχος 46

E-mail Εκτύπωση PDF

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το 46ο τεύχος του περιοδικού “Σκάκι για Όλους”. Το μεγαλύτερο μέρος του τεύχος είναι αφιερωμένο στις πολυάριθμες σκακιστικές διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό το καλοκαίρι που μας πέρασε. Δεσπόζουσα θέση έχει φυσικά η παρουσίαση του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας 2009 που διεξήχθη στη Χαλκιδική και που έδωσε αφορμή για πολλές και έντονες συζητήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα αλλά και έξω από τη σκακιέρα.

Μένοντας στην ελληνική επικαιρότητα το τεύχος καλύπτει τα διεθνή τουρνουά της Ικαρίας της Λέρου και του Ρεθύμνου ενώ το τεύχος περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις για τα μεγάλα διεθνή τουρνουά στο Μπιλ της Ελβετίας στο οποίο Μαξίμ Βασιέ-Λαγκράβ έφερε φέτος γαλλικό αέρα, στη Μπάζνα της Ρουμανίας, που σηματοδότησε την επιστροφή του Βασίλι Ιβάντσουκ στις επιτυχίες, και του Ντόρτμουντ στη Γερμανία όπου ο “Βασιλιάς Κράμνικ” επιβεβαίωσε τον τίτλο του.

Σημαντική θέση στο τεύχος έχει βέβαια και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωταθλητής Ελλάδας και κορυφαίος σκακιστής μας Γιάννης Παπαϊωάννου. Ο “Παπ” μιλάει για την πρόσφατη –προσωρινή- απομάκρυνσή του από την ενεργό δράση, την επιστροφή του, τις προσωπικές του σκακιστικές φιλοδοξίες και το μέλλον του σκακιού στην Ελλάδα ενώ δηλώνει αμετανόητος ερασιτέχνης σκακιστής.

Στα υπόλοιπα θέματα του τεύχους ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Ηλία Κουρκουνάκη στο οποίο αναπτύσσονται οι προσωπικές του απόψεις για το φετινό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Φιλοδοξία είναι το άρθρο αυτό να αποτελέσει αφορμή για ένα διάλογο μέσα από τις σελίδες του περιοδικού αναφορικά με το γενικότερο πρόβλημα της οργάνωσης και διεξαγωγής του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας που απασχολεί για καιρό τη σκακιστική κοινότητα και φαίνεται ότι θα την απασχολήσει ξανά στο κοντινό μέλλον.

Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης το δεύτερο μέρος του θεωρητικού άρθρου της Έλενας Ντέμπο για την Κλειστή Ισπανική, ανάλυση παρτίδων από τον Ρώσο γκρανμαίτρ Αντρέι Ριτσάγκοβ καθώς και ασκήσεις συνδυασμών από τη φετινή Α’ Εθνική και ανάλυση παρτίδας κίνηση προς κίνηση. Υπάρχει επίσης ύλη για όσους αναζητούν λιγότερο “σκακιστικά” θέματα. Ο λόγος για το άρθρο του BEL που αναλύει την παρουσία των ζώων στα 64 τετράγωνα της σκακιέρας. Και το κείμενο του Νικόλα Σφήκα για τη ζωγράφο και σκακίστρια Vieira da Silva. Την ύλη του τεύχους συμπληρώνει η στήλη του καλλιτεχνικού σκακιού με θέμα τη “ρόδα” του Ίππου, Τα Νέα από όλη την Ελλάδα και το Διεθνές Περισκόπιο.

Τέλος το ένθετο του τεύχους περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος του άρθρου για τα φινάλε όπου η μία πλευρά έχει υπεροχή μιας διαφοράς. Περιλαμβάνεται επίσης το δεύτερο μέρος του άρθρου του Βαγγέλη Βιδάλη για οργάνωση και λειτουργία των σκακιστικών συλλόγων στην Ελλάδα, ένα μικρό αφιέρωμα στον Ρούμπεν Φάιν και  τη στήλη του “Και οι μαιτρ έχουν χιούμορ”.

Συνεργάτες σε αυτό το τεύχος ήταν οι Βαγγέλης Βιδάλης, Αντρέι Ριτσάγκοβ, Νικόλας Σφήκας, Ηρακλής Γεωργίου, Ηλίας Κουρκουνάκης, Μιχάλης Καλούμενος, Παναγιώτης Κονιδάρης, Σπύρος Καπνίσης, Έλενα Ντέμπο, Χρήστος Κεφαλής, Μαριέττα Μουρούτη, Νίκος Μενδρινός, Κοσμάς Κέφαλος και Δημήτρης Σκυριανόγλου, ενώ οι αναλύσεις των παρτίδων είναι του γκρανμαίτρ Αντρέι Ριτσάγκοβ και των διεθνών μαιτρ Έλενας Ντέμπο, και Σπύρου Καπνίση.

Το τεύχος μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα κεντρικά περίπτερα, βιβλιοπωλεία και πρακτορεία τύπου στην επαρχία αλλά και την Αθήνα καθώς και από τις εκδόσεις Κέδρος (Γενναδίου 3, 210-3809712) και τα βιβλιοπωλεία Έσοπτρον (στη Στοά του Βιβλίου - Πεσμαζόγλου 5, 210-3311226), Βιβλιοτοπία (25ης Μαρτίου 9, 210-9370583) και Κάισσα (Καλλιδρομίου 8, 210-3606488 ). Για πληροφορίες σχετικά με τα σημεία πώλησης, αγορά παλαιότερων τευχών και συνδρομές μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στο τηλέφωνο 210-3809712 (κ. Ντίνα Βελάκη) ή να επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ στη διεύθυνση: http://www.kedros.gr

LAST_UPDATED2  


Newsflash

Μαθήματα σκακιού έχουν ξεκινήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» (πρώην Γενικό Κρατικό Αθηνών).

Με πρωτοβουλία της Διοίκησης του νοσοκομείου υπό τον κ. Αντώνιο Αυγερινό και σε συνεργασία με το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του νοσοκομείου, κάθε Πέμπτη, εργαζόμενοι του νοσοκομείου μετά τη λήξη του ωραρίου τους κάθονται στα θρανία και διδάσκονται τις βασικές αρχές και τα μυστικά του πνευματικού αθλήματος από τον Ομοσπονδιακό μαίτρ Στάθη Γαζή.

Τα μαθήματα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που έχουν σαν στόχο την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων.